Нощно напикаване при децата, как да се справим.

Нощното подмокряне при децата – съвети

Нощното подмокряне може е смущаващ проблем сред децата, но всъщност това е много често срещано явление. Според Световната здравна организация, нощната енуреза е неволно уриниране след 5 или 6-годишна възраст. Засегнати от този проблем са повече от 5 милиона деца. Според изследване, 15 на сто от децата подмокрят леглото си до 5-годишна възраст, но по-малко от 5 на сто са на възраст от 8 до 11 години.

Проучванията сочат, че проблемът засяга предимно момчетата. За да помогнем на децата да преминат успешно през този етап, сме подбрали няколко съвета, с изпълнението на които детето ще запази леглото си сухо през нощта.

Не карайте детето да се чувства виновно

Не карайте детето си да изпитва вина за мокрото легло. Ако се карате на детето си и го наказвате за мокрото креватче, това само ще влоши проблема.

Когато родителите не говорят за нощното напикаване, децата си мислят, че са единствените, които имат този проблем. Обяснете на детето си, че не само то страда от нощно напикаване и че е напълно нормално за тази възрастова група.

Консултирайте се с педиатър

Вашият лекар ще установи дали проблема касае инфекции на пикочните пътища, диабет, стрес, или друга причина и същевременно ще ви предпише лечение. В много от случаите, причината за подмокряне на леглото е забавено развитие на нощния контрол на пикочния мехур.

Ограничавайте приема на течности непосредствено преди лягане. Създайте навик на детето си да посещава тоалетната преди лягане, по този начин шансът от подмокряне на леглото силно намалява.

Наблюдавайте дали детето ви не страда от запек

Друга възможна причина е констипацията. Запекът често има пръст в проблемите с пикочния мехур. Когато ректумът, разположен непосредствено зад пикочния мехур, е препълнен, има по-голям натиск върху самия мехур. Това причинява нестабилност, което от своя страна може да доведе до нощни (или дори дневни) злополуки. Ако забележите, че детето ви няма ежедневно движение на червата или ако изпражненията му обикновено са твърди, увеличете приема на течности и фибри. Сокът от ябълки, плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни са добри опции, които да улеснят запека и отново да разработят системата. Трябва да имаме предвид обаче, че в много случаи няма физическа причина, а става въпрос просто за забавяне в развитието на нощния контрол на пикочния мехур. Но първо, разбира се, трябва да се изключат гореспоменатите. 

Можем да помислим и за добавяне на положителен стимул, който да работи на подсъзнателно ниво, за да помогнем на. Добър вариант е да направим календар, за да даваме на детето си стикер (като лъскава звезда или щастливо лице) всяка вечер, когато остава сухо. Когато спечели десет стикера (което може да отнеме повече време за някои деца, затова трябва да имаме търпение и продължим да го насърчаваме), то получава малка играчка или специално лакомство за напредъка си. Тук е важно да не забравяме, че в случай на инцидент, обратното на наградата не е наказание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как да бъдем здрави през есента

вт ное. 12 , 2019
Жълти есенни листа, дълги разходки и уютни вечери – есента е прочута с тези и с много други неща, сред които са и честите простуди. Представяме ви няколко съвета как да бъдете здрави през есента. Подгответе се за студения сезон. В китайската медицина, есенният сезон се фокусира върху белите дробове […]