Малко повече за… Акнето при възрастните

Изследване показва, че процентът на жените с акне нараства. Освен болезнено и неудобно, справянето с този проблем коства време и пари.

Снимка: glamour.com

Да имаш акне е пубертета е едно, но когато мислиш, че вече си го надраснал… и сега тези досадни пъпки отново се образуват.

Акнето при възрастните възниква по много различни причини. Дерматолозите не са напълно сигурни от какво точно се причинява тази „епидемия“, те предполагат, че тя може да бъде свързана с много различни фактори, от диета до повишен стрес, а вероятно и хормони. Това, което експертите могат да потвърдят, е че болестта (да, технически е болест) има изключително негативен ефект върху всички области на нашия живот.

Женските хормони се променят през целия менструален цикъл от ден първи до настъпването на следващата менструация. Най-често пъпките при възрастните зрели жени в репродуктивна възраст излизат около цикъла. Обикновено хормоналното акне при възрастните се получава по брадичката и около нея. Причината е в повишаването на прогестерона, който стимулира секрецията на себум.

Акнето при възрастните се влияе и от нивата на стрес в организма. Стресовите хормони се намесват в баланса на ендокринната система, като провокират появата на акне и неговото влошаване. Кортизолът и андрогените (мъжките хормони) са в основата на проблема с акнето при възрастните, които се повишават при високи нива на стрес в тялото.

В интервю за списание glamour.com, Меган Макинтайър, 36-годишна писателка на свободна практика и бивш директор в студио за красота, казва, че нейното акне я възпира от „брандирането“ на себе си като красива личност, което през последните няколко години се превърна в решаваща част за напредъка в социалните меди.

„Винаги има тази несигурност в главата ви относно това дали принадлежите в индустрията за красота, ако не изглеждате по определен начин“,

„Това се влоши само с това очакване на редакторите да бъдат влияещи. Мразех да показвам лицето си на снимки и скоро установих, че не съм толкова видима, колкото моите колеги. Независимо дали е вярно или не, аз си казах, че не ме привеждат на ключови срещи и събития, защото не съм добър представител на моята публикация – те не искат хората да асоциират мен и моята ужасна кожа с марката. Това ме накара да пропусна видимостта, която много режисьори намират за постигане и разширяване на своята кариера. “

Тя добавя още, че лошата й кожа също я накара да се почувства като измама – мисъл, минала през главата ми безброй пъти – особено около професионалистите в индустрията. Макинтайър казва, че е преминала от „фокусирането върху тоталното му разбиване“ в работата си до „ужасяването“, че кожата ѝ отвлича вниманието на експертите и изпълнителите, които е интервюирала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Няколко факта за тученицата – с какво този плевел е толкова полезен за здравето ни Част 1

ср окт. 2 , 2019
Тученицата (Portulaca oleracea) е едногодишно растение с месести листа, което понякога хората смятат за плевел, но се включва като продукт предимно за салати в кухнята на много държави. България и на други места растението е известно като тлъстига, грашица или брюченка. Това растение има изключително високи нива на омега-3 мастни […]