История на презерватива

Снимка: Facebook

За първи път презервативът се споменава приблизително 3000 г. преди нашата ера. Както разказва легендата, царят на Крит – Минос, бил много влюбчив и често изневерявал на жена си Пасифая.

Огорчената съпруга го проклела, като му приложила силно заклинание. То се изразявало в това, че по време на еякулация Минос започнал да изхвърля не сперма, а змии и скорпиони и ухапаните от гадините жени умирали след половия акт с него.

Числото на любовниците на царя неумолимо намалявало, но Минос не искал да се примири с наложеното му наказание. Затова той вкарал във влагалището на една от любовниците си пикочен мехур от козел и съвкуплението преминало успешно.

Ако се вярва на легендата, тази случка се приема за рожден ден на презерватива. Във всеки случай може уверено да се твърди, че презервативите са вече на повече от хиляда години.

В историята на Древен Египет присъстват картини на мъже, рисувани на папируси и камъни, с изобразени кондоми на пениса, които при това често са били украсявани със скъпоценни камъни и тъкани.

Горе-долу към същото време се отнася и споменаването в историята на Япония за изобретение под името „кавагата“, което служело за предпазване на жената от нежелана бременност.

Кавагатата била приготвяна от специално обработена мека животинска кожа. А пък древните римляни изработвали първообраза на съвременните презервативи от смола и изделието имало цилиндрична форма.

От разкопките на археолозите става ясно, че именно римляните са започнали масово производство на презервативи – раздавали ги на войниците легионери.

По това време като материал за древните презервативи вече започнали да използват овчи черва. В качеството на защита от венерически болести презервативът започнал да се използва едва в края на XV – началото на XVI век.

Епидемиите от сифилис в цял свят накарали учените да се замислят как да се защитят хората от това страшно заболяване, което още не знаели как да лекуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Езерото Каянган на остров Корон, Филипини

чт сеп. 26 , 2019
Езерото Каянган е вероятно най-популярното място на остров Корон и има защо. Стигането до остров Корон и езерото Кайаган става с открита лодка. Екипажът обикновено се състои от две-три млади момчета. По време на пътуването на пътниците раздават хавлии, тъй като при всяка по-голяма вълна пътниците биват намокряни. Пристигаме в […]